Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Bygglov för tältboende betyder inte byggstart

Idag har byggnadsnämnen i Lunds kommun beviljat bygglov för MSB:s tillfälliga tältboende vid MSB:s verksamhetsställe i Revinge. Beslut om bygglov ger inte rätt att omedelbart börja bygga. Innan MSB kan starta uppsättningen av tältboende måste tekniska lösningar granskas så ett startbesked kan ges. När ett startbesked kommit kan MSB fortsätta processen med att skapa förutsättningar för att människor ska kunna bo i tälten.

Dagens beslut innebär att bygglovet är beviljat, men innan tälten kan sättas upp behövs ett startbesked. Ett startbesked innebär ett klartecken från Lunds kommun att MSB börja uppsättningen av tältboendet. För att människor ska kunna flytta in i tälten behövs också ett slutbesked. Det kan ges först efter att en redovisning av de tekniska lösningarna lämnats in till Lunds kommun.

− Tält kan uppfattas som en snabb lösning för att skapa boenden för asylsökande flyktingar, men frågan är inte så enkel. För MSB är säkerheten mycket viktig, inte minst brandsäkerheten och det finns flera utmaningar att ta hänsyn till, även efter att bygglov är klart och ett startbesked har getts. Det är i nuläget oklart när vi får ett startbesked, vi kan i nuläget inte bedöma när vi kan börja sätta upp tältboendet, säger Ann-Charlotte Zackrisson, chef på Enheten för insatser på MSB.

Bakgrund
MSB stödjer sedan en tid tillbaka Migrationsverket och planerar ett tillfälligt tältboende på MSB:s verksamhetsställe i Revinge. Läget är ansträngt och det blir allt mer svårt att hitta boendeplatser till alla asylsökande som kommer till Sverige och söker skydd.

I det tillfälliga tältboendet MSB planerar finns plats för 75 vinterbonade tält som värms upp med el. Tälten har också ett extra isolerande innertält. Tälten är 25 kvadratmeter stora.

I tälten finns sängplatser för fem till sex personer. I anslutning till tältboendet kommer det att finnas tillfälliga byggnader med toaletter och duschar. Mat planeras att levereras i form av catering. Personal från både MSB och Migrationsverket kommer att finnas på denna plats dygnet runt.


Fakta:

Hur fungerar en bygglovsprocess?
I samband med en bygglovsansökan prövas lokalisering, placering, den övergripande utformningen och om byggnaden (i MSB:s fall tält) är lämplig för sitt ändamål. Det som prövas i huvudsak handlar om huruvida det är det är tillåtet att bygga just det man vill bygga på den aktuella platsen. I den processen hör man också vad grannar och andra tycker i detta avseende.

Ett beslut om lov inte ger rätt att börja bygga. Innan man får påbörja åtgärden krävs att de tekniska lösningarna granskas och att ett startbesked utfärdas.

Tekniskt samråd
Vid det tekniska samrådet diskuteras projektet, de tekniska handlingarna och ett förslag till kontrollplan (i denna visar MSB vilka kontroller som ska göras för at vi ska uppfylla alla tekniska egenskapskrav i PBL) gås igenom. Tekniska handlingar kan vara konstruktionsritningar, beskrivning av brandskyddet, VVS-ritningar o.s.v. Samrådet syftar till att bedöma om byggherren kan ta sitt ansvar för att samhällskraven uppfylls. Här behöver MSB t.ex. visa hur myndigheten uppfyller brandskyddskraven. Efter detta kan byggnadsnämnden fastställa kontrollplanen.

Startbesked utfärdas
Ett startbesked innebär ett klartecken att MSB får påbörja byggandet av det myndigheten sökt lov för eller anmält. För att få ett startbesked krävs det att MSB har visat att åtgärden uppfyller kraven i den gällande bygglagstiftningen.Det är viktigt att inte påbörja byggandet innan man fått startbesked, för bygg- och miljönämnden är i så fall skyldig att ta ut en byggsanktionsavgift.

Arbetsplatsbesök kan göras
I de flesta fall ska byggnadsnämnden vid minst ett tillfälle under arbetets gång besöka den plats där åtgärderna utförs. Vid arbetsplatsbesöket kontrollerar man bl.a. om kontrollplanen har verifierats, att den kontrollansvarige är närvarande i skälig utsträckning och att handlingar och gällande byggregler följs.

Slutsamråd hålls
När byggnationerna är färdiga eller när åtgärden är slutförd ska ett slutsamråd hållas på byggarbetsplatsen. Syftet med slutsamrådet är att bedöma om det finns förutsättningar att utfärda ett slutbesked och därmed medge att byggnaden får tas i bruk eller att besluta att åtgärden är slutförd.

Slutbesked
Det krävs slutbesked för alla åtgärder som omfattas av ett startbesked. För att få slutbesked krävs att byggherren visar att alla krav som gäller för åtgärden enligt lovet, kontrollplanen, startbeskedet eller beslut om kompletterande villkor är uppfyllda och att byggnadsnämnden inte anser att det finns skäl att ingripa. När man fått slutbesked får man ta byggnaden i bruk.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

MSB:s presstjänst

MSB:s presstjänst

Presskontakt 010-240 44 44
Anna Wennerström

Anna Wennerström

Presskontakt Pressansvarig
Elin Bohman

Elin Bohman

Presskontakt Pressekreterare