Gå direkt till innehåll
Många frågor om föreskrifter gällande cisterner och rörledningar för brandfarlig vätska

Nyhet -

Många frågor om föreskrifter gällande cisterner och rörledningar för brandfarlig vätska

Just nu får MSB många frågor från medier om föreskrifter om cisterner och rörledningar för brandfarlig vätska. Från och med 1 juli 2022 måste nedgrävda rörledningar vara skyddade mot rost – något som beslutades 2014. Skälet är att innehållet inte ska kunna läcka ut och orsaka risk för brand eller skada på miljön.

Nedan har vi sammanfattat bakgrunden till regelförändringen.

Högre krav på korrosionsskydd

Det blir stopp för att använda ”befintliga varmförzinkade, men inte fuktisolerade” rör (det vill säga sådana som saknar förstärkt korrosionsskydd), i mark från 1 juli 2022. Anledningen till det är att varmförzinkning (galvanisering) ensamt inte utgör tillräckligt korrosionsskydd för nedgrävda rör över tid.

- Det finns risk för rostskador och därmed läckage som i sin tur kan orsaka brandrisk och skador på miljön. Det är viktigt att detta blir åtgärdat så att risken för bränder, och skador på miljön, minimeras, säger Fredrik Nyström, chef på den enhet på MSB som arbetar med frågan.

    Det finns numera andra typer av rör som passar bättre och har bättre korrosionsskydd när de ska vara nergrävda. Man kan också förstärka korrosionsskyddet genom att linda det galvade röret med fuktisolerande linda. Den metoden fungerar om man lägger nya varmförzinkade rör och lindar dem i samband med installationen, men metoden är gammaldags och kan ha bristande tillförlitlighet över tid.

    Kravet på korrosionsskydd har funnits i föreskrift ända sedan 1997, i föreskriften krävs att rörledningar ska ”vara skyddade mot korrosion i den utsträckning som fordras med hänsyn till innehåll, driftsförutsättningar och yttre betingelser”. Den tekniska utvecklingen, driftsförutsättningar och sättet att bygga anläggningar på gör att galvade rör inte längre bedöms ha tillräckligt bra skydd mot rostskador, i synnerhet om galvskiktet skadas mekaniskt (av grus eller liknande).

    Föreskrifterna presenterades år 2014

    Föreskrifterna börjar gälla 1 juli 2022 och presenterades 2014. Tidpunkten valdes för att åtgärderna skulle vara väl planerade och förberedda, med den entreprenörskapacitet som finns att tillgå, och efter dialog med branschföreträdare. Den förhållandevis långa övergångsperioden syftade till att möjliggöra att verksamheterna skulle kunna genomföra rörledningsbyte i samband med en ordinarie/föreskriven återkommande kontroll. Då grävarbeten ändå behöver göras vid kontroll skulle ett rörledningsbyte inte förorsaka separata entreprenadkostnader av betydande omfattning. Denna avsikt har MSB kommunicerat med branschorganisationerna och de kontrollorgan som utför cisternkontrollen.

    Små bensinmacksägare har svårt att finansiera bytet. Kan MSB göra avsteg från föreskriften?

    MSB:s främsta uppgift med föreskrifterna är att hålla risken för brand och explosion så låg som möjligt och att främja en likvärdig skydds- och säkerhetsnivå för hantering brandfarlig vätska i hela landet. MSB:s kan inte göra avsteg på skydds- och säkerhetskrav utifrån ekonomiska förutsättningar hos en enskild verksamhet.

    Det finns däremot möjlighet för MSB att ge undantag från tillämpningen av kraven i MSBFS 2018:3, enligt 7 kap om det finns särskilda skäl. Då måste den enskilda verksamheten söka det undantaget hos MSB, som prövar det enskilda fallet. I det här fallet skulle det möjligen kunna handla om vissa förutsättningar för att uppfylla kravet, men inte om själva kravet i sig.

    Ämnen

    Kontakter

    MSB:s presstjänst

    MSB:s presstjänst

    Presskontakt 010-240 44 44
    Anna Wennerström

    Anna Wennerström

    Presskontakt Pressansvarig
    Elin Bohman

    Elin Bohman

    Presskontakt Pressekreterare