Nyhet -
MSB bidrar med resurser i flyktingsituationen
Alla flyktingar som kommer till Sverige ska få ett bra omhändertagande. För att detta ska ske så effektivt som möjligt måste ansvariga myndigheter, organisationer och företag arbeta tillsammans. Därför stödjer och stärker Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samordningen.
Hundratals myndigheter, organisationer och företag arbetar med mottagandet av de flyktingar som anländer till Sverige. Fler än 6 000 människor som söker asyl varje vecka ska registreras och tas om hand. De behöver mat, sovplatser och transporter. Aktörerna behöver därför samverka för att det ska fungera så bra som möjligt.
MSB erbjuder en plattform för samordning, samverkanskonferensen, där myndigheter och aktörer möts för att tillsammans hjälpas åt att fördela resurser och planera insatser. På så sätt undviker vi både dubbelarbete och att något helt glöms bort och faller mellan stolarna. Dessutom får alla som deltar en helhetssyn på frågorna. Upp emot 80 olika aktörer deltar i samordningsarbetet som leds av MSB.
MSB har lång erfarenhet av insatser vid katastrofer i utlandet där många aktörer snabbt måste hitta samarbetsformer. Dessa erfarenheter kommer till nytta även under rådande situation i Sverige.
MSB har de senaste dagarna fått in flera förfrågningar från myndigheter som arbetar med att ta emot flyktingar. MSB bidrar just nu med följande resurser:
- Experter på logistik och koordinering som stödjer Migrationsverket i Trelleborg, Malmö och Göteborg.
- En expert på samordning vid Länsstyrelsen i Skåne som ska vara sammanhållande för MSB:s insatser i Skåne samt stödja samordningen mellan Migrationsverket, Länsstyrelsen och kommunerna i länet.
- Personal på plats vid Migrationsverkets huvudkontor i Norrköping för att snabbt kunna tillhandahålla stöd och lyfta behov av resurser till MSB.
Information till allmänheten
Det är ett stort tryck från media och allmänhet om att få information kring flyktingssituationen. Parallellt med samordningsarbetet pågår därför ett arbete mellan ansvariga aktörer gällande informationsfrågor. Myndigheterna har gemensamt tagit fram frågor och svar (FAQ) för att sprida kunskap om hur mottagandet av flyktingar i Sverige går till. Frågorna och svaren kan sedan användas i kanaler till allmänheten så som myndigheters webbplatser, Krisinformation.se och informationsnumret 113 13.
Informationssamordningen minskar risken att det uppstår missförstånd mellan inblandande aktörer. Det är också viktigt att myndigheternas information är så lättillgänglig som möjligt för allmänheten.
MSB upplåter egna lokaler
Liksom andra myndigheter ser MSB kontinuerligt över vilka resurser vi kan erbjuda Migrationsverket och berörda kommuner när det gäller boende för asylsökande flyktingar. MSB har erbjudit de boenden som normalt används i anslutning till vår utbildningsverksamhet i Sandö och Revinge till Migrationsverket för att användas som flyktingboenden. Hittills har Malmö stad tackat ja till boende för 55 flyktingar i Revinge. Ett 30-tal äldre ensamkommande flyktingbarn har redan flyttat in.