Gå direkt till innehåll
MSB har lämnat remissvar på psykförsvarsutredningens betänkande

Nyhet -

MSB har lämnat remissvar på psykförsvarsutredningens betänkande

MSB är en av de myndigheter som nu lämnat in sitt remissvar på psykförsvarsutredningens betänkande ”En ny myndighet för att stärka det psykologiska försvaret”. MSB anser att utredningen är väl genomförd och vi delar utredningens analys av behovet av att stärka det psykologiska försvaret. Däremot kommer det innebära väsentliga merkostnader och vara tidskrävande att etablera en helt ny myndighet istället för att verksamheten skulle fortsätta utvecklas som en del av MSB, går det att läsa i remissvaret.

Regeringen beslutade 2018 att ge en särskild utredare uppdraget att analysera och lämna förslag om en ny myndighet som ska ha det övergripande ansvaret för att utveckla och samordna det psykologiska försvaret. MSB har haft en expert som deltagit i utredningen. Utredningen lämnade sitt betänkande till regeringen i maj 2020 och nu har MSB tillsammans med andra myndigheter inkommit med sitt remissvar.

MSB delar utredningens analys vad gäller hotbild och behovet av att stärka samhällets förmåga kring informationspåverkan. Utredningen föreslår att den verksamhet som MSB i dag bedriver kopplat till informationspåverkan ska förstärkas och ges nödvändiga förutsättningar vilket är positivt. Förslaget från utredningen är också att flytta denna verksamhet, och resurser från MSB, för att bilda en ny egen myndighet. Detta ser MSB inte något mervärde av. Att bilda en ny myndighet innebär både väsentliga merkostnader och en risk för att nödvändig utveckling av förmågan inom det psykologiska försvaret fördröjs. MSB anser att utredningen är väl genomförd och ger ett mycket värdefullt bidrag till förståelsen för, och den fortsatta utvecklingen av, det moderna psykologiska försvaret.

Remissvaret på MSB:s webbplats

Om MSB:s arbete med informationspåverkan

Enligt MSB:s regleringsbrev ska myndigheten ”ha en god förmåga att identifiera och möta informationspåverkan och annan spridning av vilseledande information riktad mot Sverige”. I uppdraget ingår också att ”genom kunskapsspridning och stöd till samverkan bidra till övriga bevakningsansvariga myndigheters och berörda aktörers beredskap inom området”. MSB fokuserar arbetet främst på informationspåverkan och påverkanskampanjer från främmande makt och från islamistiska extremister.

Ämnen

Kontakter

MSB:s presstjänst

MSB:s presstjänst

Presskontakt 010-240 44 44
Anna Wennerström

Anna Wennerström

Presskontakt Pressansvarig
Elin Bohman

Elin Bohman

Presskontakt Pressekreterare