Gå direkt till innehåll
MSB kompletterar coronabarometer

Nyhet -

MSB kompletterar coronabarometer

MSB har bett Kantar Sifo göra en kompletterande mätning med intervjuer riktade till personer äldre än 79 år.

– Vi har blivit uppmärksammade på att det uppfattas som åldersdiskriminering att den allra äldsta åldersgruppen inte ingår i de mätningar vi får varje vecka. Nu vill vi undersöka om svaren hos dem som är äldre än 80 skiljer sig från resultat från det äldsta åldersintervallet, 65-79 år, i undersökningsföretagens paneler, säger Teresa Palmquist, enhetschef MSB.

Den undersökning gjord av Kantar Sifo som MSB presenterar varje vecka har hittills baserats på en webbpanel bestående av deltagare 18-79 år, som dras slumpmässigt från en webbaserad onlinepanel. Varken barn och ungdomar eller de allra äldsta ingår i undersökningspanelen.

– Vi har all anledning att vara ödmjuka inför de utmaningar pandemin medför, i synnerhet för äldre och andra i riskgrupper, och uppskattar att vi blir uppmärksammade på brister i de undersökningar vi använder, säger Teresa Palmquist.

För att följa upp hur väl informationen når ut till den äldre målgruppen genomförde MSB i april en kompletterande undersökning som omfattade människor i åldern 70-89 år. Syftet med den undersökningen var även att fånga upp attityder och utmaningar i gruppen som var viktiga att ta hänsyn till i den fortsatta kommunikationen.

MSB finansierar även forskning kring äldre personers upplevelse av risk och psykisk hälsa under covid-19 vid Karlstad universitet.

Bakgrund
MSB har i uppdrag att se till att alla i Sverige får samordnad och aktuell information med anledning av det nya corona-viruset oavsett ålder, etnisk tillhörighet, religion, språkkunskaper eller funktionsvariationer. Därför har MSB ett samarbete med en bred skara föreningar och organisationer och frivilliga för att identifiera utmaningar och behov i olika målgrupper, däribland pensionärsföreningar.

MSB kommer att fortsätta genomföra kompletterande studier i olika målgrupper vid behov, när det är möjligt. 

Ämnen

Kategorier

Kontakter

MSB:s presstjänst

MSB:s presstjänst

Presskontakt 010-240 44 44
Anna Wennerström

Anna Wennerström

Presskontakt Pressansvarig
Elin Bohman

Elin Bohman

Presskontakt Pressekreterare