Nyhet -
MSB:s arbete med anledning av jordbävningen i Italien
En kraftig jordbävning drabbade under natten till onsdagen den 24 augusti ett bälte av bergsbyar i centrala Italien. Många människor har omkommit, skadats och förödelsen är stor. MSB följer händelsen och står beredd att bistå Italien i hjälparbetet och har gjort förberedelser för att snabbt kunna bidra med olika typer av stöd om en förfrågan kommer.
Italien har via EU:s civilskyddsmekanism meddelat att de i inte har behov av internationell hjälp.
– MSB har kunskap och tidigare erfarenheter från jordbävningsdrabbade områden och har ständig beredskap att på olika sätt bistå utifrån det behov som uppstår, säger David Norlin som arbetar med internationella insatser på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
– MSB har en antal olika resurser i beredskap som kan vara till nytta efter en jordbävning, exempelvis experter inom bedömning, koordinering, logistik och informationshantering. MSB har även material inom boende, kontor, logistik och IT som snabbt kan skickas till de drabbade områdena. Vi för en kontinuerlig dialog med våra partners inom EU och FN och följer händelsen så att vi är på banan om en förfrågan kommer, säger David Norlin.
En resurs som Sverige och MSB skulle kunna bistå med i ett tidigt skede är en sök- och räddningsstyrka
(SWIFT USAR - Swedish International Fast response Team - Urban Search And Rescue). Delar av denna styrka kan sättas in i det akuta skedet om en förfrågan skulle komma.
Sök- och räddningsstyrkans uppgift är att söka och rädda människor i rasmassor och kollapsade byggnader, losstagning av människor som sitter fast i rasmassor, medicinskt stabilisera skadade människor samt stabilisera byggnader. Exempel på kompetenser som finns i styrkan är brandmän, sjuksköterskor, hundförare och byggnadsingenjörer.
En bättre och mer flexibel sök- och räddningsstyrka
Efter erfarenheter från MSB:s tidigare insats till jordbävningsdrabbade Nepal så genomförs nu ett arbete med att förbättra sök- och räddningsstyrkan så att den blir bättre anpassad även till nationella förhållanden och kunna användas här i Sverige. Styrkan ska också bli bättre och mer flexibel och MSB ser över hur resurser kan samutnyttjas för andra typer av insatser. Under tiden förbättringsarbetet pågår kan delar av den användas men inte bli klassificerad enligt internationell standard. I samband med övning, certifiering eller efter skarpa händelser är det normalt att man har en period av återställning och anpassning och då finns det andra länder som säkerställer den internationella beredskapen.