Nyhet -
MSB skickar stöd till orkandrabbade på Haiti
Orkanen Matthew har drabbat flera karibiska öar. Sydvästra Haiti är hittills värst drabbat. Sverige genom MSB skickar därför flera experter till Haiti för att bistå FN och EU:s humanitära stöd för att lindra konsekvenserna för befolkningen.
Tillgång till rent vatten har hög prioritet för att minska risken för vattenburna sjukdomar. De första kolerafallen har redan rapporterats från Haiti. Sverige ska genom MSB skicka en expert på vatten, sanitet och hygien (WASH). Sen tidigare är en expert för FN:s koordineringsteam på plats på Jamaica. Ytterligare en är på väg till Haiti för att förstärka FN-teamet.
Sverige kommer också att bistå med ett Technical Assistance Support Team (TAST) som avreser från Sverige den 7 oktober. Inom teamet finns följande förmågor:
Den 3 oktober begärde regeringen i Republiken Haiti officiellt bistånd från FN:s lokala samordnare i huvudstaden Port-au-Prince. ERCC mottog den 4 oktober en begäran om hjälp från FN OCHA i att understödja UNDAC:s deployering till Haiti. Begäran innefattar stöd av experter inom skilda områden.
Fakta om orkanen Matthew
Orkanen (tropiska stormen) Matthew träffade Haiti den 4 oktober med starka vindar, kraftiga regn och stigande havsnivåer. Orkanen har tvingat hundratusentals att söka tillfälligt skydd. Matthew klassades som kategori fyra (extremt farlig) när den träffade den haitiska kusten med maximala ihållande vindar på omkring 230 kilometer per timme. I de större städerna befaras skadorna på infrastrukturen vara stora. Bland annat har en viktig bro som förbinder Port au Prince och städerna Les Cayes och Jérémie raserats.
Risk för stora skador
Effekterna av Matthew kan bli långvariga. Stora skador förväntas, inte bara på byggnader, utan också grödor, boskap och andra inkomstkällor för en redan sårbar befolkning. Vattenburna sjukdomar, främst kolera, riskerar att få stor spridning och innebär en risk för människorna.
Det svenska stödetTeamet förväntas bidra till att säkerställa effektiva, snabba och ändamålsenliga behovsbedömningar. Dessa ska vara till stöd för effektiv planering och prioritering hos EU, FN och ansvariga myndigheter.