Nyhet -
MSB stöder aktörer med covid-19 provtagningar
MSB har under pågående coronapandemin stärkt regioner med tält och modulhus för triagering av patienter vid vårdinrättningar. Hittills har den provtagning som skett gjorts med regionernas egna resurser. Nu stöttar MSB med temporära provtagningsstationer då regionernas testning nu utökas för att även gälla personal som jobbar inom samhällsviktig verksamhet.
Att provta personer med symtom på covid-19 för att utesluta sjukdom är viktigt för att de som arbetar inom samhällsviktig verksamhet snabbt ska kunna återgå i arbete och att de samhällsviktiga verksamheterna ska kunna upprätthållas. MSB finns till för att stödja i den nu utökade provtagningen som sker runt om i landet. Stenungsund är första kommun som fått ta del av en temporär provtagningsstation i form av ett modulhus.
– Det känns bra att stödja Stenungsund med den här provtagningsstationen. På många ställen i Sverige finns utbildade frivilliga från de Frivilliga försvarsorganisationerna (FFO:er) som också kan stötta upp med information och anvisningar för besökare, planering och transporter vid denna typ temporära provtagningsstationer, säger Martin Sjöholm som är projektledare i insatsfunktionen i MSB:s särskilda organisation för coronahanteringen och som just nu befinner sig i Stenungsund och är med vid uppsättningen.
Uppsättning av temporära provtagningsstationer
Provtagning i ett modulhus eller tält innebär en möjlighet att begränsa risken för smittspridning genom att provtagningen sker utanför vårdinrättningarna och att det sker på en tydligt avgränsad yta. Förutom modulhus och tält kan MSB även komplettera med annan utrustning i form av möbler, avskärmningsväggar, el-kablage eller utvändig belysning.
Utrustning finns färdigpackad hos MSB i Kristinehamn och personal står redo runtom i landet. Kravet för att ett modulhus eller tält ska kunna sättas på plats är att de kan stå stadigt på en hårdgjord yta i anslutning till vårdinrättning och att det finns möjlighet till inkoppling för el.