Gå direkt till innehåll
Intresset är stort för de dagliga pressträffarna som arrangeras av Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och MSB. Under ett tillfälle i april uppskattades det att närmare 1,5 miljoner tittare och lyssnare följde pressträffarna.
Intresset är stort för de dagliga pressträffarna som arrangeras av Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och MSB. Under ett tillfälle i april uppskattades det att närmare 1,5 miljoner tittare och lyssnare följde pressträffarna.

Nyhet -

Över en miljon har följt de dagliga pressträffarna

Intresset är stort för de dagliga pressträffarna som arrangeras av Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och MSB.
Under ett tillfälle i april uppskattades det att närmare 1,5 miljoner tittare och lyssnare följde pressträffarna.
- I ett tufft läge, som vi just nu befinner oss i, så är det hoppfullt att människor tar till sig av den information som finns, säger Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör på MSB.

Under tider där en kris eller händelse påverkar många är behovet av tydlig, korrekt och återkommande information av stor betydelse. Det visar inte minst de dagliga pressträffarna som arrangeras av Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och MSB. Varje vardag, sedan början av mars, har man kunnat följa de direktsända pressträffarna klockan 14.00 i olika kanaler - och det visar sig att väldigt många tar del av informationen som delges på pressträffarna.
- Vi har frågat efter tittarsiffror och antal lyssnare och gör en grov uppskattning att närmare en miljon radiolyssnare och tv-tittare följer pressträffarna i direktsända medier med en rekordnotering i mitten av april på närmare 1,5 miljon tittare/lyssnare. Då tillkommer det även en rad webbsända kanaler, säger Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör på MSB.

Varför är det så många som följer pressträffarna tror du?
- Kommunikation har en väldigt viktig betydelse för hur vi som samhälle och individer hanterar och minskar smittspridningen. Det är helt avgörande. Jag tror att människor har ett behov av att ta till sig av vad som händer och följa läget i samhället. I ett tufft läge, som vi just nu befinner oss i, så är det hoppfullt att människor tar till sig av den information som finns, säger Morgan Olofsson.

Statistik från krisinformation.se

Krisinformation.se med bekräftad information från Sveriges myndigheter hade drygt 200 000 besök januari till och med april förra året och fyra och en halv miljon besök samma period i år. De mest besökta nyheterna på krisinformation i april kom från Socialstyrelsen och handlade om riskgrupper och från Folkhälsomyndigheten om hur vi alla kan minska smittspridningen och om en annorlunda Valborg.

Statistik från 113 13

Under dagens pressträff presenterade MSB även statistik kring 113 13, som är Sveriges nationella informationsnummer dit allmänheten kan ringa för att få information om större olyckor och kriser.

Siffror för 113 13:

  • 2 000 inkommande samtal på vardagar och drygt 1 000 samtal helger.
  • En dag under april hade 113 13 38 000 samtal.
  • I jämförelse med föregående år för perioden 1 mars -30 april var inkommande samtal 2 125. För samma period 2020 är siffran 308 774 inkommande samtal.

De frågor som toppar är:

  1. Är faran över då Folkhälsomyndigheten uppger att finns indikationer på utplaning?
  2. Kan jag resa i sommar?
  3. Frågor om utökade provtagningen (kan de omfattas och hur går provtagningen till)?
  4. Vad gäller nu?

Ämnen

Kontakter

MSB:s presstjänst

MSB:s presstjänst

Presskontakt 010-240 44 44
Anna Wennerström

Anna Wennerström

Presskontakt Pressansvarig
Elin Bohman

Elin Bohman

Presskontakt Pressekreterare