Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Stor brandrisk i skog och mark – Minska risken för brand

Just nu råder det stor brandrisk i skog och mark på många platser i landet och den senaste tiden har flera gräs- och skogsbränder brutit ut. Eldningsförbud har utfärdats på flera platser. Här får du information om var du kan hitta aktuella brandriskprognoser och hur du kan agera för att minska risken för att bränder uppstår. 

− Under de senaste dagarna har det torra vädret i stora delar av landet lett till att bränder lätt kan starta. Om de startar brinner det mycket snabbt. Det beror främst på att det inte har regnat på länge och att luftfuktigheten är låg, säger Leif Sandahl, brandingenjör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

− Det torra vädret gör också att vegetationens ytskikt blir mycket torrt och lätt kan antändas av minsta gnista. Om det dessutom samtidigt råder kraftig vind kan branden få fart och spridas snabbt. Det är främst i områden där det finns gammal finfördelad och död vegetation som till exempel kalhyggen eller områden med uttorkade högväxta örter eller fjolårsgräs som detta kan ske. Om det torra vädret fortsätter och marken torkar ut, så kan även vanlig skog komma att brinna lätt, avslutar Leif Sandahl.

Vad innebär eldningsförbud?
Eldningsförbud innebär att all eldning utomhus är förbjuden. Det är tillåtet att grilla på egen tomt om du använder fast hemmagrill som står på egna ben och inte är i kontakt med marken. Gasolgrillar går också bra. I vissa kommuner tillåts du använda iordningställda grillplatser. Tänk på att all grillning sker på egen risk och att engångsgrillar lätt kan orsaka bränder. Om du är osäker på om eldningsförbud råder eller om vilka regler som gäller, gå in på din kommuns webbplats eller kontakta räddningstjänsten.

Hur kan jag minska risken för brand i skog och mark?
Om du ska elda är det viktigt att välja en plats där branden inte sprids till annat brännbart som träd och annan vegetation som till exempel buskar eller gräs. Det är också viktigt med ett underlag som inte sprider elden, som grus- eller sandmark. Elda inte på torvmark eller i mossa. Även i jordig skogsmark är risken för bränder stor. Elden kan ligga och pyra nere i marken lång tid för att sedan flamma upp. Undvik också att elda nära myrstackar eller stubbar. Innan du börjar elda, se till att ha tillgång till vatten att släcka med.

Användbara länkar
BRANDRISK Ute – app för aktuell brandrisk och prognos (för iPhone, iPad och Android)

DinSäkerhet.se – mer information om eldningsförbud och vad du bör tänka på vid eldning utomhus

Ämnen

Kategorier

Kontakter

MSB:s presstjänst

MSB:s presstjänst

Presskontakt 010-240 44 44
Anna Wennerström

Anna Wennerström

Presskontakt Pressansvarig
Elin Bohman

Elin Bohman

Presskontakt Pressekreterare