Gå direkt till innehåll
Europas generaldirektörer diskuterade det fortsatta civilskyddssamarbetet

Pressmeddelande -

Europas generaldirektörer diskuterade det fortsatta civilskyddssamarbetet

Idag avslutades det 50:e generaldirektörsmötet inom ramen för EU:s civilskyddssamarbete i Stockholm. Under mötet diskuterades till exempel hur man tillsammans kan stärka Europas motståndskraft, hur EU:s civilskydd behöver anpassas för att kunna hantera nutidens komplexa kriser, och vilka förberedelser som behövs inför skogsbrandssäsongen 2023. Deltagarna var eniga om att ett fortsatt stöd för Ukraina är viktigt.

På mötet, som hölls 15-16 maj på XPO Arlanda, deltog generaldirektörer för de myndigheter som är kontaktpunkter för EU:s civilskyddsmekanism i de 27 medlemsländerna, samt i de nio övriga deltagande staterna inom civilskyddmekanismen. Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ledde mötet tillsammans med EU-kommissionen.

Civilskyddsmekanismen inrättades 2001 och innebär att ett land i eller utanför Europa kan skicka in en begäran om understöd och resurser när de nationella resurserna bedöms vara otillräckliga.

– Jag är väldigt glad för att ha tagit emot mina europeiska kollegor här i Sverige. Vi har diskuterat viktiga frågor kring hur vi kan stärka samhällets samlade motståndskraft, inklusive samarbetet med näringslivet och individens beredskap. Vi står inför parallella kriser som behöver hanteras i Europa och vi behöver kunna stödja varandra. Vi växlar upp samarbetet kring farliga ämnen till exempel radiologiska och nukleära hot och vi förbereder oss samtidigt inför årets skogsbrandssäsong, säger MSB:s generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka.

Detta var även ett anmärkningsvärt möte då de två nyaste deltagande staterna inom mekanismen, Albanien (2022) och Ukraina (2023), båda deltog vid mötet.

– Det var väldigt speciellt att få välkomna Albanien och Ukraina till den europeiska civilskyddsfamiljen. Vi står inför svåra och komplexa kriser i form av naturkatastrofer och krig i Europa och vi behöver mer än någonsin stå enade. Sverige har sedan början av Rysslands invasion i februari 2022 skickat hjälp till Ukraina genom civilskyddsmekanismen, vilket vi särskilt betonade under mötet att vi kommer fortsätta göra så länge behovet finns, säger Charlotte Petri Gornitzka.

Ämnen

Kategorier


Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har till uppgift att utveckla och stödja samhällets förmåga att hantera olyckor och kriser. Vi bidrar till att samhället förebygger händelser och att vi är beredda när de inträffar. När en allvarlig olycka eller kris inträffar ger vi stöd. Vi ska också se till att samhället lär sig av det inträffade.

Kontakter

MSB:s presstjänst

MSB:s presstjänst

Presskontakt 010-240 44 44
Anna Wennerström

Anna Wennerström

Presskontakt Pressansvarig
Elin Bohman

Elin Bohman

Presskontakt Pressekreterare