Gå direkt till innehåll
MSB är klar med utredningen av insatsen efter explosionen på Övre Husargatan i Göteborg

Pressmeddelande -

MSB är klar med utredningen av insatsen efter explosionen på Övre Husargatan i Göteborg

Nu är MSB:s utredning av räddningsinsatsen efter explosionen på Övre Husargatan i Göteborg klar. Utredningen visar att Räddningstjänsten Storgöteborg genomfört en effektiv livräddande insats trots det komplicerade utgångsläget.
- Göteborgarna kan känna sig trygga då räddningstjänsten under denna stora insats även klarade av andra räddningsinsatser runtom i Storgöteborg, säger Ulf Bergholm, olycksutredare på MSB.

Det var i slutet av september 2021 som en explosion på Övre Husargatan, med efterföljande brand, ledde till att 140 hushåll fick utrymmas och en person miste livet. MSB är nu klar med utredningen av räddningsinsatsen. Utredningen visar att det var en räddningsinsats utöver det normala där räddningstjänsten Storgöteborg sattes på svåra prov. När de kom fram till skadeplatsen var det många personer som stod på balkongerna och behövde utrymmas samtidigt. Tack vare att insatsen på det stora hela genomfördes på ett bra sätt, kunde räddningstjänsten livrädda många människor.

- På kort tid genomfördes många livräddande åtgärder som förhindrade att händelsen fick ännu värre konsekvenser än vad den fick, säger Ulf Bergholm, olycksutredare på MSB, och fortsätter:

-Trots att man hade en väldigt stor räddningsinsats så stod inte Göteborg tom på räddningsresurser utan man kunde hantera andra larm samtidigt. Det är en stor styrka.

Lärdomar från insatsen är bland annat:

  • Det är viktigt att våga larma ut mycket resurser så fort det märks att det är något utöver det vanliga.
  • Det krävs mycket personal när det är en så här stor och långvarig insats.
  • Att organisera och samordna räddningsresurser i en region är ett sätt att få tillgång till fler resurser än de som finns lokalt.

- Liknande stora händelser skulle kunna inträffa på de flesta orter i landet. Det ställer krav som överstiger de allra flesta räddningstjänsters egna förmågor. De är därför beroende av att få stöd och hjälp av andra räddningstjänster. Att enas om vad man kan stötta varandra med är något som behöver förberedas innan större händelser inträffar, säger Ulf Bergholm.

På MSB:s webbplats finns MSB:s utredning

På Räddningstjänsten Storgöteborgs webbplats finns deras utredning

Ämnen

Kategorier


Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har till uppgift att utveckla och stödja samhällets förmåga att hantera olyckor och kriser. Vi bidrar till att samhället förebygger händelser och att vi är beredda när de inträffar. När en allvarlig olycka eller kris inträffar ger vi stöd. Vi ska också se till att samhället lär sig av det inträffade.

Kontakter

MSB:s presstjänst

MSB:s presstjänst

Presskontakt 010-240 44 44