Gå direkt till innehåll
MSB genomförde 261 insatser under 2021

Pressmeddelande -

MSB genomförde 261 insatser under 2021

Under 2021 genomförde MSB 261 insatser i 55 länder, inklusive Sverige. Nationellt minskade stödet kopplat till pandemin samtidigt som stödet till kommunal räddningstjänst var fortsatt viktigt. 
-
 Även om pandemins påverkan på MSB:s internationella insatsverksamhet har varit betydande även under 2021 så har mycket av den operativa verksamheten återigen kunnat bedrivas mer i fält, säger Per Velandia, tillförordnad chef enheten för humanitära insatser.

Några av de insatser som MSB genomfört internationellt under 2021 är:

  • Koordinerings- och tältinsatsstöd till Haiti efter den förödande jordbävning som drabbade landet i augusti.
  • Luftburet stöd vid skogsbränder i form av två skopande flygplan och ett team med piloter och samverkanspersonal till Grekland i somras, inom ramen för rescEU.
  • Ventilatorer från EU:s sjukvårdslager till Lettland när coronapandemin orsakade extrema påfrestningar på sjukvården i landet, även det inom ramen för rescEU.
  • Experter till FN:s bedömningsstyrka till Ekvatorialguinea efter den omfattande explosionen på en militäranläggning i mars.

Utöver det har MSB:s humanitära stöd främst fokuserat på de mest allvarliga och utbredda humanitära krishärdarna i världen; Etiopien, Sydsudan, Sudan, Centralafrikanska Republiken, Demokratiska republiken Kongo och Venezuela. Insatserna har bidragit till att förbättra förutsättningar för humanitära aktörer att kunna närvara och verka i krisutsatta områden på ett säkert och effektivt sätt för sin personal och verksamhet. MSB:s fleråriga insatser för att stärka länders katastrofriskhantering har fortgått under 2021, bland annat i Asien-Stillahavsområdet, Irak och Armenien. MSB har också under året även reviderat FN:s globala utbildning för akut omhändertagande vid olyckor (första hjälpen), men också tagit fram en säkerhetsutbildning tillsammans med OSSE för att öka möjligheten att identifiera och hantera antagonistiska hot och risker mot insatspersonal.

Insatser i Sverige

Antalet nationella insatser gick från toppnoteringen 144 insatser år 2020 till 134 insatser under 2021. Det beror främst på att insatshanteringen i form av expertstöd och resurser kopplat till coronapandemin minskade. Under säsongen 2021 har MSB mottagit rekordmånga begäran om luftburet stöd från kommunal räddningstjänst och länsstyrelser. Under året har 14 län fått luftburet stöd genom att 77 insatser genomförts, varav 66 med helikopter och 11 med skopande flygplan, bland annat till bränderna i Mönsterås i juni.

Nationellt har MSB även:

  • Gett stöd till sju regioner med sammanlagt 22 modulhus, s.k. prefabs, och sex tält under den fortsatta hanteringen av pandemin.
  • Bistått i Gävle vid översvämningarna i augusti med högkapacitetspumpar och ett team på nio personer.
  • Deltagit med Nationella förstärkningsresurs för urban sök- och räddning (NUSAR) efter explosionen i ett flerbostadshus i Annedal, Göteborg i september 2021.
  • Stöttat vid evakueringen av personer från Afghanistan i samband med maktövertagandet i augusti.

MSB:s årsrapport för insatsverksamheten 2021 finns på MSB:s webbplats

Siffror för 2021

  • Totalt antal insatser: 261
  • Insatser i Sverige: 134
  • Insatser internationellt: 122
  • Civilskyddsinsatser: 5

Ämnen

Kategorier


Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har till uppgift att utveckla och stödja samhällets förmåga att hantera olyckor och kriser. Vi bidrar till att samhället förebygger händelser och att vi är beredda när de inträffar. När en allvarlig olycka eller kris inträffar ger vi stöd. Vi ska också se till att samhället lär sig av det inträffade.

Kontakter

MSB:s presstjänst

MSB:s presstjänst

Presskontakt 010-240 44 44