Gå direkt till innehåll
MSB i Almedalen 2024

Pressmeddelande -

MSB i Almedalen 2024

Almedalsveckan startar den 25 juni i Visby. MSB kommer att arrangera två egna panelsamtal. Utöver det deltar MSB i en rad andraseminarium och rundabord-samtal.

MSB startar Almedalsveckan med att arrangera två egna seminarium tisdagen den 25 juni på Mellangatan 27. Först ut är:

Vi som verkar utan att synas – myndigheter som arbetar med att stärka det civila försvaret

Tid: kl 09.00-09.45
Adress: Mellangatan 27.

Civilt försvar är allt arbete som görs för att skyddabefolkningen och viktiga samhällsfunktioner vid krigsfara och krig. Men vad pågår egentligen i myndighetssverige? Vad har skett sedan Rysslands storskalig ainvasion i Ukraina och vad behöver göras för att bidra till ett motståndskraftigt Sverige? Det görs mycket för att utveckla det civila försvaret och många myndigheter, regioner och kommuner verkar utan att synas. Detta seminarium handlar om att belysa vad som gjorts, görs och behöver görasför att stärka Sveriges robusthet. Men vi kommer också utmana bilden av att utvecklingen i det civila försvaret går långsamt. Deltar i samtalet för MSB, Livsmedelsverket, Energimyndigheten och Trafikverket.

Medverkande:

  • Charlotte Petri Gornitzka, GD/moderator, MSB
  • Annica Sohlström, GD, Livsmedelsverket
  • Robert Andrén, GD, Energimyndigheten
  • Roberto Maiorana, GD, Trafikverket
  • Stefan Hollmark, regiondirektör, Region Gotland.

Räddningstjänsten under höjd beredskap - hur påverkar det räddningstjänsternas arbete?

Tid: 10.00-10.45
Adress: Mellangatan 27.

    Kommunal räddningstjänst är en av de viktigaste hörnstenarna i ett modernt totalförsvar. För att den, effektivt och med kraft, ska kunna lösa sitt uppdrag vid samhällsstörningar, höjd beredskap och krig, krävs ensammanhängande planering för att kunna möta de särskilda krav ett krig ställer. Det handlar bland annat om att analysera hoten, bestämma ambitionsnivå, inventera behovet av resurser samt utbildning och övning. För de särskilda krav ett krig ställer krävs bland annat uppbyggnad av kompetens, säkerställande av personaltillgång genom krigsplacering samt tillgång till rätt materiel. Hur påverkas räddningstjänsternas arbete under höjd beredskap? Hur tryggar manpersonalförsörjning och kompetens under höjd beredskap? Vad finns det förlärdomar att dra från kriget i Ukraina? Deltar i samtalet gör MSB och kommunalräddningstjänst.

    Medverkande:

    • Charlotte Petri Gornitzka, GD, MSB
    • Anna Henningsson, Förbunds- och räddningschef, Räddningstjänsten Östra Blekinge
    • Cecilia Uneram, Förbundsdirektör, Södertörnsbrandförsvarsförbund.
    • Anna Wennerström, pressansvarig MSB, moderator.

    Utöver MSB:s egna seminarium så deltar vi i flera andra. Exempelvis tillsammans med Socialstyrelsen, Trafikverket och Försvarsmakten angående kommunikation kopplat tillkris och krig samt nästa generations säkra kommunikationslösning (Rakel generation 2).

    Mer information om samtliga seminarium finns i Almedalens officiella program.

    Ämnen


    Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har till uppgift att utveckla och stödja samhällets förmåga att hantera olyckor och kriser. Vi bidrar till att samhället förebygger händelser och att vi är beredda när de inträffar. När en allvarlig olycka eller kris inträffar ger vi stöd. Vi ska också se till att samhället lär sig av det inträffade.

    Kontakter

    MSB:s presstjänst

    MSB:s presstjänst

    Presskontakt 010-240 44 44
    Anna Wennerström

    Anna Wennerström

    Presskontakt Pressansvarig
    Elin Bohman

    Elin Bohman

    Presskontakt Pressekreterare