Gå direkt till innehåll
Lilla krisinfo
Lilla krisinfo

Pressmeddelande -

MSB och Bris ger ut samlad information till barn om gängvåld

Barn påverkas på olika sätt av gängvåld och skjutningar. För att möta den oro som unga kan känna kring detta har Lilla Krisinfo i samarbete med Bris och flera myndigheter samlat information och svar på frågor om gängkriminalitet.
– Barn har rätt till information om viktiga saker som händer i deras omvärld, särskilt när det är något skrämmande
, säger Anna Toss, redaktör och projektledare på Lilla Krisinfo.

Ett av Lilla Krisinfos uppdrag är att informera barn om såna händelser och kriser i samhället som kan påverka deras liv och vardag på olika sätt. De pågående gängkrigen bedöms vara en sån händelse, inte minst eftersom det ofta rör sig om unga människor, till och med barn, som både utsätter andra och utsätts för det gängrelaterade våldet.

– Vi har sett att många barn oroar sig för gängvåldet och undrar hur det kan drabba dom själva eller människor dom känner, så vi skrev till olika berörda myndigheter och bad om hjälp att beskriva läget för barn och unga, säger Anna Toss, redaktör och projektledare på Lilla Krisinfo.

På Lilla Krisinfo, som är en del av MSB, kan barn och unga ta del av information om gängkriminalitet från bland andra Polisen, Socialstyrelsen och Stockholm stad. Myndigheterna besvarar frågor om varför det finns gängkriminalitet, varför så många unga dras in i gängen och vad myndigheterna gör för att få bukt med våldet.

– Vi hoppas att det ska få barn att förstå bättre varför det händer, vad dom själva kan göra för att inte dras in i gängens problem och vem dom kan prata med om dom känner sig oroliga, säger Anna Toss.

En av de andra aktörerna bakom insatsen är Bris (Barnens rätt i samhället). Till Bris vänder sig barn för att få stöd i sin egen situation, en del barn har även frågor om det som händer i samhället.

– Barn berörs på olika sätt av det våld som sker i offentliga miljöer. Barnet kan ha hört att vuxna pratar om det, men också sett eller hört något själv. Det kan ha varit något som hänt på skolgården eller där man bor. Det kan också handla om att barnet har ett syskon som har blivit skadat eller att barnet själv har blivit kontaktad av äldre kriminella. Det kan helt enkelt finnas olika skäl till att barnet har behov av att förstå det som händer, dessutom är information en rättighet som barnet har, säger Marie Angsell, sakkunnig socionom på Bris.

Om Lilla Krisinfo

Lilla Krisinfo är en del av Krisinformation.se och drivs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Syftet med Lilla Krisinfo är att nå barn som kan läsa med information i samhällskriser, hjälpa barn att bli bättre förberedda för kris och på sikt att själva vara en resurs i kris. Läs mer om Lilla krisinfo här.

Om Bris

Bris är en barnrättsorganisation som arbetar för att stärka barns rättigheter. Bris ger stöd direkt och indirekt till barn, mobiliserar samhället för barnets rättigheter samt påverkar beslutsfattare genom att göra barns röster hörda.

Ämnen


Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har till uppgift att utveckla och stödja samhällets förmåga att hantera olyckor och kriser. Vi bidrar till att samhället förebygger händelser och att vi är beredda när de inträffar. När en allvarlig olycka eller kris inträffar ger vi stöd. Vi ska också se till att samhället lär sig av det inträffade.

Kontakter

Elin Bohman

Elin Bohman

Presskontakt Pressekreterare
MSB:s presstjänst

MSB:s presstjänst

Presskontakt 010-240 44 44