Pressmeddelande -
MSB vill säkra cementförsörjningen – föreslår Slite som riksintresse
MSB föreslår att kalk- och märgelfyndigheten, brytningen av kalk- och märgelsten samt tillverkningen av cement i Slite på Gotland ska utgöra ett område av riksintresse för totalförsvarets anläggningar. Förslaget är på remiss fram till 16 december 2024.
Riksintressen är ett sätt för staten att bevaka och påverka intressen av särskild nationell betydelse inom samhällsplaneringen. MSB har i uppdrag att identifiera vilka områden som är viktiga för Sveriges totalförsvar, och föreslår nu att området för cementtillverkning i Slite ska utgöra riksintresse.
- Tillgången till cement är avgörande för samhällets funktionalitet och därmed för svensk försörjningsberedskap, säger Annika Elmgart på MSB.
Cement är en basråvara vid framställningen av betong som i sin tur är viktig för bland annat byggnation och reparation av infrastruktur såsom vägar, järnvägar, hamnar samt anläggningar för vatten och avlopp.
- Cement behövs också för byggnation och reparation av bland annat sjukhus, skolor, bostäder, skyddsrum och Försvarsmaktens anläggningar, säger Annika Elmgart.
Brist på inhemska alternativ och begränsad import
Beslutar MSB att området ska utgöra riksintresse innebär det att samhällsplaneringen behöver ta hänsyn till att området inte påtagligt skadas eller omöjliggörs av förändringar i närmiljön.
- Mot bakgrund av bristen på alternativ till försörjning från andra inhemska anläggningar och begränsade importmöjligheter, både på kort och lång sikt, är kalk- och märgelfyndigheten, brytningen av kalk- och märgelsten samt tillverkning av cement i Slite på Gotland en grundförutsättning för en fungerande cementförsörjning.
Förslaget har nu skickats på remiss till Boverket, berörda riksintressemyndigheter, länsstyrelsen i Gotlands län och Region Gotland. Remissen pågår fram till den 16 december 2024.
Fakta
Att ett område är av riksintresse skyddar mark- och vattenområdet som verksamheten är beroende av. Det ger inga förpliktelser, rättigheter eller skyldigheter för verksamheten eller företagen på platsen, men utpekandet är ett av flera verktyg för att bygga upp Sveriges civila försvar.
Ämnen
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har till uppgift att utveckla och stödja samhällets förmåga att hantera olyckor och kriser. Vi bidrar till att samhället förebygger händelser och att vi är beredda när de inträffar. När en allvarlig olycka eller kris inträffar ger vi stöd. Vi ska också se till att samhället lär sig av det inträffade.