Gå direkt till innehåll
Nytt lärarstöd ska ge skolan bättre kriskoll

Pressmeddelande -

Nytt lärarstöd ska ge skolan bättre kriskoll

2022 genomförde MSB en utbildningsinsats riktad mot 16-åringar, för att informera om vad det innebär att ingå i Totalförsvaret. Nu förstärks insatsen med ett skolmaterial som stöd till lärare inom frågor om krisberedskap och civilt försvar.

Ett förändrat omvärldsläge innebär att alla delar av samhället behöver lära sig mer om krisberedskap. Skolan spelar en stor roll i detta och som en fortsättning på informationssatsningen mot 16-åringar, Klara färdiga, har MSB tagit fram ett nytt material som stöd för skolan. Materialet består av en rad olika uppslag för lektioner med fokus på krisberedskap.

– I utbildningsinsatsen Klara färdiga trycker vi mycket på vikten av samarbete. Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Våra olikheter blir styrkor när vi samarbetar. Samarbete är också själva kärnan i totalförsvarsplikten. Att vi tillsammans ska få samhället att fungera så bra som möjligt vid en stor påfrestning. Som under en kris eller i värsta fall krig, säger Christin Thörnvall, projektledare.

    Materialet är framtaget i samarbete med lärare i olika ämnen och utformat för att passa läroplanen. Kontakt har även funnits med särskola och svenska som andraspråk, för att göra materialet så användbart som möjligt för så många som möjligt.

    Lärarstödet Klara färdiga ger många lektionsförslag för flera skolämnen: svenska, samhällskunskap, bild- och media, hemkunskap, idrott- och hälsa samt förslag på en temadag. I materialet ges lärare och elever mer kunskap i allt från hemberedskap till hur totalförsvaret är uppbyggt och visar även på hur alla kan bidra i krisberedskapen på olika sätt.

    Läs mer om lärarstödet på MSB.se.

    Fakta

    Utbildningsinsatsen mot 16-åringar genomfördes för första gången under hösten 2022.

    • Utbildningsinsatsen grundar sig på ett regeringsuppdrag
    • Utbildningsinsatsen är årligen återkommande
    • Lärarstödet kommer finnas tillgängligt via MSB.se webbplats. Stöd finns framtaget till Svenska, SO, bild, idrott- och hälsa, hemkunskap och för en temadag. Hänsyn har tagits till läroplanen
    • Utbildningsinsatsen är skapad i form av en berättelse. Ett ljuddrama och ett fysiskt utskick. På MSB:s webbplats, Klara färdiga, finns mer fakta, länkar och ett Quiz – Vem är du i krisen?
    • Totalförsvarsplikt för en 16-åring innebär enklare uppgifter som inte kräver utbildning, som att dela ut mat, vatten och information. Plikten träder i kraft vid höjd beredskap eller krig. När allmän tjänsteplikt aktiveras
    • Totalförsvarsplikt gäller mellan 16 – till och med året man fyller 70 år
    • Ca 120 000 16-åringar fick utskick hösten 2022. De som fyller 16 i år får utskick under hösten 2023
    • Lärarstödet Klara lärare är ett av flera stöd till skola på området krisberedskap och civilt försvar

    Ämnen

    Kategorier


    Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har till uppgift att utveckla och stödja samhällets förmåga att hantera olyckor och kriser. Vi bidrar till att samhället förebygger händelser och att vi är beredda när de inträffar. När en allvarlig olycka eller kris inträffar ger vi stöd. Vi ska också se till att samhället lär sig av det inträffade.

    Kontakter

    MSB:s presstjänst

    MSB:s presstjänst

    Presskontakt 010-240 44 44
    Elin Bohman

    Elin Bohman

    Presskontakt Pressekreterare