Gå direkt till innehåll
Pressinbjudan: Dagen för säkra kommunikationer

Pressmeddelande -

Pressinbjudan: Dagen för säkra kommunikationer

Det säkerhetspolitiska läget har förändrats och frågor om samverkan och säkra kommunikationer är därför mer aktuella än någonsin. Vilken roll har modern teknologi i att möta dessa utmaningar? Och hur kan en säker övergång till ett modernt kommunikationssystem gå till i en tid av osäkerhet? Media bjuds in att delta på Dagen för säkra kommunikationer, tidigare kallat Rakeldagen, den 2 juni klockan 09.00 på Kistamässan. Det bjuds på lunch under dagen. Maila ditt önskemål om deltagande till anna.wennerstrom@msb.se senast 1 juni klockan 16.00.

Program

  • Det säkerhetspolitiska läget
    MSB:s generaldirektör och Sveriges energi- och digitaliseringsminister samtalar om det säkerhetspolitiska läget och hur det påverkar behovet av säkra och robusta kommunikationer.
    Talare: Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör MSB, Khashayar Farmanbar, energi- och digitaliseringsminister.
  • Nordiska 4G/5G-satsningar
    Ansvariga för de nordiska ländernas övergång till så kallade mission critical-tjänster i 4G/5G-nätverk för mobil datakommunikation deltar i en paneldiskussion. De diskuterar projektens status, utmaningar, möjligheter samt det nordiska säkerhetssamarbetet.
    Talare: Ronny Harpe, verksamhetschef Rakel och ledningssystem, MSB och talare från DSB, Erillisverkot och Rigspolitiet.
  • Robusta och säkra kommunikationstjänster ur ett cyberförsvarsperspektiv
    Vad behöver den som skaffar, erbjuder eller använder sådana tjänster tänka på ur ett totalförsvarsperspektiv?
    Talare: Patrik Sternudd, Försvarsmakten.
  • Frankrikes 4G/5G-satsning
    Representanter från Frankrikes inrikesministerium presenterar möjligheter, utmaningar och status för sin satsning på mission critical-tjänster i 4G/5G-nätverk.
    Talare: Renaud Mellies, head of International Cooperation, Standardization and Innovation vid French Ministry of Interior RRF Programme.
  • Sveriges 4G/5G-satsning
    MSB och Trafikverkets seminarium om regeringsuppdraget att planera för Sveriges satsning på mission critical-tjänster i ett 4G/5G nätverk.
    Talare: Anita Galin och Anders Winkler, projektledare för planeringsuppdraget (Rakel G2), Ronny Harpe, verksamhetschef Rakel och ledningssystem, MSB.
  • Rakel
    Nyheter, utveckling och investeringar i radiokommunikationstjänsterna i Rakel.
    Talare: Kurt Andersson, tjänsteägare Rakel, Ronny Harpe, verksamhetschef Rakel och ledningssystem, MSB.
  • Galileo
    Galileo är ett europeiskt satellitnavigeringssystem utvecklat av EU tillsammans med det europeiska rymdorganet ESA. Galileo erbjuder ett flertal öppna tjänster samt en offentligt reglerad tjänst som är mer robust mot störningar och vilseledning.
    Talare: Carl Önne, MSB.
  • Ledningsplatser och signalskydd i det civila försvaret
    Ett seminarium om hur aktörer arbetar med kontinuitetshöjande åtgärder vid ledningsplatser och hur MSB stöttar. Vi går även in på vad signalskydd är och när det kan användas.
    Talare: Irene Nord och Johan Mellstig, MSB.
  • Säkra kommunikationer vid större skogsbränder
    Vi berättar om hur säkra kommunikationsverktyg kan hjälpa dig att få maximal effekt. Fokus ligger på hanteringen av en skogsbrand men du kommer att få konkreta tips om hur du kan använda bland annat WIS, Rakel och SGSI som du har nytta av även vid andra händelser. Du får en inblick i hela kedjan, hur verktygen kan användas före, under och efter en skogsbrand.
    Talare: Erik Flink och Anders Olsson, MSB.
  • Informationssäkerhet och kontinuitetshantering
    Vad är informationssäkerhet och kontinuitetshantering? Varför bör det vara ingångsvärden vid upphandlingar och avtal och vilket stöd har MSB för dessa områden?
    Talare: Elina Lyckeborg, enheten för systematisk informationssäkerhet och Alexandra Grundel Lauritzen, enheten för försörjningsberedskap, MSB.
  • SGSI
    Representanter från MSB och användarorganisationer berättar om de säkra, robusta och krypterade förbindelser och tjänster som SGSI-anslutna organisationer nyttjar. Information om hur SGSI används av Polismyndigheten och andra myndigheter.
    Talare: Fredrik Rask, tjänsteägare SGSI, MSB och Sara Allberg, Polismyndigheten.
  • CERT-SE och cybersäkerhet
    På MSB finns Sveriges nationella CERT med uppgift att stödja samhället i arbetet att förebygga och hantera it-säkerhetsincidenter. Hur kan din organisation dra nytta av detta och förbereda innan vardagen vänds upp och ner?
    Talare: Peter Jonegård, MSB.

Programmet uppdateras löpande.

Dagens moderator är Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör på MSB.

Utställning och nätverkande

Dagen ger dig möjlighet att nätverka med kollegor i branschen och besöka utställare för att se demovisningar och prata utrustning och teknik.

Hålltider för dagen

Registreringen öppnar klockan 8, glöm inte legitimation. Programmet börjar klockan 9 och dagen avslutas klockan 17.

Dagen för säkra kommunikationer ersätter Rakeldagen

MSB levererar och utvecklar säkra kommunikationer med tjänster och funktioner för samhällsviktiga aktörer inom totalförsvaret. Med åren har både vårt uppdrag och utbud inom säkra kommunikationer breddats. Därför har vi utvidgat konferensen Rakeldagen, som från och med 2022 blir Dagen för säkra kommunikationer.

Ämnen

Kategorier


Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har till uppgift att utveckla och stödja samhällets förmåga att hantera olyckor och kriser. Vi bidrar till att samhället förebygger händelser och att vi är beredda när de inträffar. När en allvarlig olycka eller kris inträffar ger vi stöd. Vi ska också se till att samhället lär sig av det inträffade.

Kontakter

MSB:s presstjänst

MSB:s presstjänst

Presskontakt 010-240 44 44
Anna Wennerström

Anna Wennerström

Presskontakt Pressansvarig
Elin Bohman

Elin Bohman

Presskontakt Pressekreterare