Gå direkt till innehåll
Så har Sveriges civila stöd till Ukraina sett ut 2022

Pressmeddelande -

Så har Sveriges civila stöd till Ukraina sett ut 2022

Ukraina är fortsatt i stort behov av hjälp. En del av det civila stödet som lämnats från Sverige och MSB har handlat om materiel till elförsörjning, utbildning i akutsjukvård och nödbostäder. – Med tanke på att kriget fortsätter och vintern är här är det särskilt viktigt att Sverige, och omvärlden, fortsätter bidra med stöd till Ukraina, säger Per Velandia på MSB.

Sverige och MSB har bidragit med nödhjälp i många olika former, allt från förnödenheter såsom sovsäckar, tält och värmeaggregat till nödbostäder, räddningstjänst- och skyddsmateriel samt expertstöd inom bland annat krishantering och traumautbildningar. Utöver detta har MSB samordnat och transporterat en stor mängd förnödenheter och utrustning från det svenska samhället, däribland ambulanser, läkemedel, sjukvårdsutrustning och energiutrustning med mera.

Totalt sett omfattar stödet från MSB ett 100-tal insatser, drygt 90 kris-experter och runt 1000 ton materiel och utrustning som har transporterats till konfliktområdena. Detta har bidragit till att myndigheterna och de efterfrågade organisationerna har fått en ökad kapacitet och resurser att bistå de drabbade samhällena och befolkningen.

En del av stödet har handlat om att:

MSB bidrar till skydd av civilbefolkningen genom etablering av mottagningscentra och akuta nödboenden. MSB har skickat 1900 nödboenden, sängar, värmeaggregat med mera för ungefär 9500 personer på flertal platser i Ukraina – däribland Rivne, Bucha och Charkiv. Nödboendena har på vissa platser även verkat som värmeplatser, samlingslokaler och sängarna har även används i skyddsrum.

MSB bidrar till leveranser av förnödenheter för att stödja samhällena och organisationerna som hanterar krigets konsekvenser. MSB har via sitt egna lager och tillsammans med ett 30-tal olika myndigheter och privata aktörer samordnat, donerat och transporterat mer än 1000 ton utrustning sedan konfliktens början. MSB har bland annat samordnat och skickat; energi och elförsörjningsresurser tillsammans med flertalet aktörer inom energisektorn; läkemedel och sjukvårdsartiklar tillsammans med Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten, Läkemedelsverket, flera regioner och privat sektor; kommunikationsutrustning; räddningstjänstutrustning, skyddsutrustning och brandbekämpningsutrustning från flera räddningstjänster runtom i landet; generatorer, tält, skyddsutrustning med mera från MSB:s egna beredskapslager.

MSB genomför medicinsk evakuering för att bistå patienter med vård i Sverige – Sverige och MSB har erbjudit ett 150 tal transporter via flygmedicinsk evakuering och genomfört transporter av ett 50-tal patienter. Samarbetet sker med i huvudsak regionerna och Socialstyrelsen med flera.

MSB sänder experter för att bistå krishanteringen. MSB har via sin resursbas skickat ett 90-tal experter med olika typer av kompetens. MSB-experter som har skickats till Ukraina och grannländerna verkar inom kompetensområden såsom krissamordning, krisinformation, vatten och sanitet, logistik, IT-samband, sjukvårdsinstruktörer, nödboenden och infrastruktur med mera. Experterna har i huvudsak bistått FN, EU, OSCE och nationella myndigheterna för att stärka deras kapacitet att etablera nödboenden, återställa infrastruktur, bidra med rent vatten, samordna krisaktörer, genomför krisanalyser med mera för att mildra konsekvenserna av kriget och rädda och lindra nöd för den drabbade befolkningen.

Under denna vecka kommer en av MSB:s lokala samarbetsorganisationer som MSB stödjer med sjukvårdsutbildningar. Arbetet har resulterat i att över 12 000 personer inom både militären och civila organisationer har utbildats i akut omhändertagande av krigsskadade personer. Representanterna besöker Sverige för att identifiera erfarenheter och stärka samarbetet.

Fakta om insatserna

MSB ansvarar för att genomföra och samordna insatser till stöd för Ukraina och dess grannländer. Detta gör myndigheten dels inom det grunduppdrag att stödja kriser utomlands som myndigheten har, dels inom särskilda regeringsuppdrag som MSB har fått för att utöka stödet till konflikten i Ukraina. Stödet ges i huvudsak till de ukrainska myndigheterna men även till grannländerna, FN, frivilligorganisationer och EU:s arbete med konflikten.

Insatser i siffror

Gäller för perioden februari 2022 till november 2022

Totalt värde på donerat material: ca. 270 000 000 kr

Antal insatser totalt: 109 stycken

Antal insatspersonal som aktiverats: 94 personer

Antal lastbilstransporter: ca. 108 stycken

Antal donerande aktörer: ca. 30 stycken

Antal flygevakuerade patienter till Sverige: 54 stycken

Antal rescEU Shelter (nödboenden): 1900 enheter och utrustning till stöd för 9500 personer

Ämnen

Kategorier


Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har till uppgift att utveckla och stödja samhällets förmåga att hantera olyckor och kriser. Vi bidrar till att samhället förebygger händelser och att vi är beredda när de inträffar. När en allvarlig olycka eller kris inträffar ger vi stöd. Vi ska också se till att samhället lär sig av det inträffade.

Kontakter

MSB:s presstjänst

MSB:s presstjänst

Presskontakt 010-240 44 44
Anna Wennerström

Anna Wennerström

Presskontakt Pressansvarig
Elin Bohman

Elin Bohman

Presskontakt Pressekreterare