Gå direkt till innehåll
Skopande flygplan deltar i bekämpning av stor gräsbrand i Husby

Pressmeddelande -

Skopande flygplan deltar i bekämpning av stor gräsbrand i Husby

Under tisdagen aktiverades de skopande flygplanen för första gången i år.
MSB skickade stöd till Storstockholms brandförsvar som arbetar med att släcka en åtta hektar stor gräsbrand i Husby vid Järvafältet.
- Det är viktigt att snabbt sätta in förstärkningsstöd, särskilt när det handlar om en gräsbrand i stadsnära bebyggelse, säger Erik Flink, projektledare på MSB.

MSB tog emot larmsamtalet klockan 13.59 och resurserna larmades ut några minuter senare. De skopande flygplanen är stationerade i på Skavsta flygplats i Nyköping och aktiveringen av resurserna inleddes omgående. Nu stöttar två skopande flygplan räddningstjänsten i arbetet med att få kontroll på gräsbranden. Vädret gör att den riskerar att spridas snabbt. Räddningstjänsten uppmanar allmänheten att hålla sig i från brandområdet. Mer information om händelsen finns via nationella informationsnumret 113 13. Lyssna även på Sveriges Radio P4 Stockholm för att ta del av information.

- Informationen vi fått från räddningstjänsten är att gräsbranden är över åtta hektar stor och cirka en kilometer i omkrets. På grund av vädret så riskerar den att spridas. Därför är det extra viktigt att sätta in förstärkningsresurser i form av skopande flygplan snabbt, särskilt när det är i stadsnära bebyggelse, säger Erik Flink, projektledare på MSB. 

En del av rescEU

De skopande flygplanen är en del av rescEU som är ett extra skyddsnät med EU-gemensamma resurser där EU finansierar merparten av kostnaden och Sverige står som värd för resursen. De skopande flygplanen kan komma att rycka ut i andra EU-länder under säsongen. EU finansierar 90 procent av kostnaden för beredskapen. Om flygplanen används av andra EU-länder står EU alternativt mottagarlandet för de operativa kostnaderna.

    Ämnen

    Kategorier


    Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har till uppgift att utveckla och stödja samhällets förmåga att hantera olyckor och kriser. Vi bidrar till att samhället förebygger händelser och att vi är beredda när de inträffar. När en allvarlig olycka eller kris inträffar ger vi stöd. Vi ska också se till att samhället lär sig av det inträffade.

    Kontakter

    MSB:s presstjänst

    MSB:s presstjänst

    Presskontakt 010-240 44 44