Pressmeddelande -
Snart landar broschyren Om krisen eller kriget kommer hos drygt fem miljoner hushåll i Sverige
Den 18 november börjar MSB skicka ut den nya versionen av broschyren Om krisen eller kriget kommer. Broschyren kommer att nå samtliga hushåll i Sverige. Det skickas ut 5,2 miljoner exemplar och utskicket pågår under två veckor.
I oktober släppte MSB den digitala versionen på msb.se. Den har hittills laddats ner cirka 55 000 gånger. Från och med måndag den 18 november kommer den tryckta versionen av broschyren Om krisen eller kriget att börja skickas ut till samtliga hushåll i Sverige. Detta är den femte broschyren som skickats ut sedan andra världskriget.
- Läs den, följ råden och spara broschyren. Broschyren Om krisen eller kriget kommer är samhällsviktig information som berör alla som bor i Sverige, från 16 år och uppåt. Det säkerhetspolitiska läget är allvarligt och vi behöver alla stärka vår motståndskraft för att möta olika kriser och ytterst krig, säger Mikael Frisell, generaldirektör på MSB.
- Sverige är ett av få länder i världen som kommunicerar med hela befolkningen om beredskap för kriser och krig genom att skicka ut en broschyr till samtliga hushåll. Den nya broschyren sänder ett viktigt budskap om att vi behöver ha en beredskap för att kunna försvara vårt öppna samhälle och vår demokrati, säger Christina Andersson, projektledare för broschyren.
Större fokus på beredskap för krig
Den nya broschyren tar upp fler områden än den tidigare versionen från 2018 och har större fokus på vår beredskap för krig. Den ger konkreta råd om hur man kan förbereda sig för både kris och krig och hur man ska agera om något allvarligt händer. Den nya broschyren består av fler punktlistor och checklistor för att det ska bli enklare att ta till sig det viktigaste. Nya områden som tas upp är bland annat:
- Råd vid utrymning.
- Råd för hur man stoppar en blödning.
- Råd till personer med behov av extra stöd.
- Råd för att hantera oro.
- Råd kring beredskap för husdjur.
- Råd för hur man pratar med barn om kris och krig.
- Vi hoppas att utskicket av broschyren ska göra att människor blir påminda om att det är viktigt att tänka över och stärka sin beredskap. Vi lever i en tid där medvetenheten om olika risker och hot och vår förmåga att möta dem behöver bli en självklar del av vår vardag, säger Christina Andersson.
Andra versioner av broschyren
Den 8 oktober släpptes broschyren som en digital version på msb.se. Broschyren kommer även att skickas ut till digitala brevlådor, efter att den tryckta versionen delats ut. Broschyren som skickas ut är på svenska men det kommer att gå att beställa en tryckt version på lätt svenska och engelska. Den kommer även att finnas inläst på svenska och engelska, teckenspråkstolkad, i punktskrift och i en kort filmad version på msb.se. Digitala versioner av broschyren finns även översatta till arabiska, persiska/farsi, ukrainska, polska, somaliska, finska, meänkieli, romska arli, nordsamiska och sydsamiska.
Barn och unga
Broschyren vänder sig till personer från 16 år och uppåt, men barn kan ändå komma ikontakt med innehållet på olika sätt. På webbplatsen Lilla Krisinfo kommer broschyren att förklaras på ett sätt som är anpassat för barn. Informationen publiceras 18 november, samtidigt som broschyren börjar skickas ut.
Kontaktcenter för allmänheten
MSB har startat ett kontaktcenter som svarar på frågor via telefon 0771-240 240. Från den 18 till 29 november går det att ringa vardagar 08.00-20.00 och helger 09.00-16.00. Från 30 november är öppettiderna 09.00-16.00 på vardagar. Det går också att mejla frågor till broschyren@msb.se. Främsta målgruppen för kontaktcentret är privatpersoner men även kommuner, länsstyrelser och andra aktörer är välkomna att kontakta MSB via dessa kanaler.
Ämnen
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har till uppgift att utveckla och stödja samhällets förmåga att hantera olyckor och kriser. Vi bidrar till att samhället förebygger händelser och att vi är beredda när de inträffar. När en allvarlig olycka eller kris inträffar ger vi stöd. Vi ska också se till att samhället lär sig av det inträffade.