Gå direkt till innehåll
Stor minskning i antalet skogsbrandsinsatser 2024

Pressmeddelande -

Stor minskning i antalet skogsbrandsinsatser 2024

Till skillnad från tidigare år innebar 2024 en kraftig nergång i antal flygande insatser vid skogsbränder. Totalt räknar MSB antalet insatser med helikoptrar och flygplan till cirka 60 stycken. Totalt 80 procent av dessa insatser hanterades i maj och juni.

Sammanfattningsvis blev sommaren 2024 en relativt lugn sommar på skogsbrandsfronten. Många delar av Sverige fick längre perioder av blötare och kallare väder, vilket har lett till lägre brandriskvärden och färre insatser som krävt inblandning från MSB:s förstärkningsresurser.

- Datajämförelser visar att 2024 har haft betydligt färre dagar med höga brandriskvärden jämfört med de senaste sex åren, för nästan samtliga undersökta platser, säger Nils Vaernholt, enhetschef på MSB.

Första nedgången sedan 2019

Precis som föregående år har den mest intensiva perioden infallit under våren och försommaren, men antalet insatser var ungefär hälften så många som förra året. För första gången sedan resurserna var på plats 2019 kan en nedgång noteras.

- Årets nivå ryms sannolikt inom normalspannet och tyder inte nödvändigtvis på ett ihållande trendbrott, säger Nils Vaernholt.

Säsongen för skogsbränder närmar sig nu slutet, även om september för ovanlighetens skull också bjöd på ett par insatser med helikoptrar och flygplan. 2 flygplan står kvar i beredskap under oktober för insatser inom ramen för EU:s civilskyddsmekanism.

Förutom insatserna i Sverige har MSB har genomfört två internationella insatser med de skopande flygplanen, båda under augusti: en i Bulgarien och en i Nordmakedonien, båda med gott resultat.

Statistik för året

Skogsbrandssäsongen 2024 inom EU pågår till och med 31 oktober vilket betyder att det kan tillkomma ytterligare insatser efter att denna statistik publicerats.

Antal insatser helikopter: 52

Antal insatser flygplan: 8

Antal internationella insatser: 2

Antal insatser depå: 0

Siffrorna reflekterar inte omfattningen av en insats.
Totalt antal insatser kan vara lägre än manuell sammanräkning om en eller fler insatser omfattat flera resurstyper.

Ämnen

Kategorier


Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har till uppgift att utveckla och stödja samhällets förmåga att hantera olyckor och kriser. Vi bidrar till att samhället förebygger händelser och att vi är beredda när de inträffar. När en allvarlig olycka eller kris inträffar ger vi stöd. Vi ska också se till att samhället lär sig av det inträffade.

Kontakter

MSB:s presstjänst

MSB:s presstjänst

Presskontakt 010-240 44 44
Anna Wennerström

Anna Wennerström

Presskontakt Pressansvarig
Elin Bohman

Elin Bohman

Presskontakt Pressekreterare