Gå direkt till innehåll
Tillståndsregister för explosiva varor

Pressmeddelande -

Tillståndsregister för explosiva varor

Den 8 oktober öppnas det nationella tillståndsregistret för explosiva varor (NATEV) upp för fler myndigheter och enskilda handlare av explosiva varor. Registret gör det möjligt att snabbt kunna kontrollera om ett tillstånd är giltigt eller inte och kan komma att bli en viktig pusselbit i arbetet mot den organiserade brottsligheten.

Den 8 oktober kommer Kustbevakningen, Polismyndigheten, Säkerhetspolisen, Tullverket och Åklagarmyndigheten samt enskilda handlare av explosiva varor kunna ta del av information i NATEV. De får en begränsad behörighet där de endast kan läsa och söka efter information då huvudsyftet är att de ska kunna kontrollera om ett tillstånd är giltigt eller inte.

Stort ansvar hos kommunernas tillståndsgivare för explosiva varor

NATEV togs i bruk redan den 8 juli då MSB, kommuner och tillståndsgivare började fylla registret med information om befintliga tillstånd gällande explosiva varor.

– Huvudansvaret för registret ligger hos MSB, men ett stort ansvar ligger också på tillståndsgivarna för explosiva varor i varje kommun, då det är deras ansvar att se till att information löpande förs in i registret och hålls uppdaterat. Allteftersom nya tillstånd utfärdas eller förändringar sker i befintliga ska informationen skyndsamt föras in i NATEV, säger Suzanne Noreklint, chef över enheten för hantering av explosiva varor.

    Information som finns i NATEV

    I NATEV finns information från redan beslutade tillstånd avseende explosiva varor. Godkända föreståndare, deltagare och personer med betydande inflytande (PBI) ska också läggas upp i registret, och arbetet kring detta pågår fortfarande intensivt.

    Innan individer kan registreras i NATEV behöver alla som någonsin blivit godkända som föreståndare, deltagare eller person med betydande inflytande inom ett tillstånd gällande explosiva varor, informeras om att detta kommer att ske. Brev kommer att skickas ut till berörda personers folkbokföringsadresser inom den närmaste tiden, med information om hur deras personuppgifter kommer att hanteras i NATEV.

    De kan få behörighet till registret

    NATEV är till för kommuner, myndigheter och enskilda handlare av explosiva varor. Det är endast personer som i sin yrkesroll har ett behov av att kunna få fram uppgifter gällande tillstånd för explosiva varor som kommer ges behörighet till registret.

    Läs mer på msb.se.

    Ämnen

    Kategorier


    Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har till uppgift att utveckla och stödja samhällets förmåga att hantera olyckor och kriser. Vi bidrar till att samhället förebygger händelser och att vi är beredda när de inträffar. När en allvarlig olycka eller kris inträffar ger vi stöd. Vi ska också se till att samhället lär sig av det inträffade.

    Kontakter

    MSB:s presstjänst

    MSB:s presstjänst

    Presskontakt 010-240 44 44
    Anna Wennerström

    Anna Wennerström

    Presskontakt Pressansvarig
    Elin Bohman

    Elin Bohman

    Presskontakt Pressekreterare