Pressmeddelande -
Varningssystemet Hesa Fredrik fyller 90 år
I dag fyller Hesa Fredrik och Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) 90 respektive 35 år. Sveriges varningssystem är en viktig del av vår beredskap inför kriser och krig. I snitt skickas det ut ungefär 50 VMA-meddelanden varje år.
VMA, Viktigt Meddelande till allmänheten, är ett varningssystem som används vid olyckor och allvarliga händelser, vid svåra störningar i viktiga samhällsfunktioner och vid krishantering i samband med extraordinära händelser. Varningssystemet innefattar information i radio och tv samt i vissa fall utomhusvarningssystemet och sms till mobiltelefoner.
Systemet för utomhusvarning har funnits med oss länge och namnet Hesa Fredrik ska ha uppkommit när signalen testades för första gången 1931. Då påpekade Oscar Fredrik Rydqvist, krönikör på Dagens Nyheter, att signalen var lika hes som han själv var vid testtillfället.
- Vi har ett försämrat säkerhetspolitisk läge i vår omvärld och Sverige behöver ett robust totalförsvar för att möta hot mot vårt nationella oberoende och vår demokrati. Sveriges varningssystem är en viktig del av totalförsvaret säger Anders Johannesson, enhetschef på enheten för befolkningsskydd på MSB.
Testas en gång per kvartal
Signalen Hesa Fredrik testas en gång per kvartal, första helgfria måndagen i mars, juni, september och december klockan 15.00. Om du hör signalen vid en annan tidpunkt än då den testas, eller får ett VMA i mobilen ska du:
- Gå inomhus och stänga alla dörrar, fönster och om möjligt ventilation.
- Lyssna på Sveriges Radios P4 för att höra vad som händer.
- För mer information gå in på webbplatsen Krisinformation.se eller ringa 113 13
Under 2021 har hittills 27 VMA i radio och tv sänds ut, där merparten är varning för brand med giftig rök. Vid inget av dessa VMA har Hesa Fredrik används. Normalt skickas det ut mellan 40-50 VMA-meddelanden på år och av dessa brukar Hesa Fredrik används en gång. Det är MSB som äger systemet men drift och underhåll sköts av kommunerna. Om fel på ljudsändarna upptäcks, ska detta anmälas till den lokala räddningstjänsten.
Ämnen
Kategorier
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har till uppgift att utveckla och stödja samhällets förmåga att hantera olyckor och kriser. Vi bidrar till att samhället förebygger händelser och att vi är beredda när de inträffar. När en allvarlig olycka eller kris inträffar ger vi stöd. Vi ska också se till att samhället lär sig av det inträffade.