Pressmeddelande -
Viktiga lärdomar från skogsbranden i Västmanland
− Det finns viktiga lärdomar att dra av den stora skogsbranden i Västmanland 2014. Det handlar både om hur krisberedskapen fungerar på övergripande nivå och hur arbetet med skydd mot olyckor bedrivs inom framför allt kommunal räddningstjänst.
Det säger MSB:s generaldirektör Helena Lindberg som den 31 mars 2016 överlämnar rapporten ”Ansvar, samverkan, handling – åtgärder för stärkt krisberedskap utifrån erfarenheter från skogsbranden i Västmanland 2014” till regeringen.
MSB har på regeringens uppdrag analyserat 26 olika utredningar och utvärderingar som rör skogsbranden och kan konstatera att gemensamma utvecklingsbehov har identifierats.
− Slutsatserna från rapporten stärker den riktning som MSB går i och har i vissa fall hjälpt oss i planeringen av vårt fortsatta utvecklingsarbete. Utifrån den samlade kunskap vi nu har lämnar MSB förslag till regeringen för att ytterligare stärka krisberedskapen, säger Helena Lindberg.
MSB lämnar i rapporten regeringen åtta förslag till åtgärder, bland annat:
- Förändra principerna för samhällets krisberedskap, så att de tar sikte på ansvar, samverkan och handling (i stället för ansvar, närhet och likhet).
- Förbättra förutsättningarna att kraftsamla resurser vid krishantering genom ett operativt anslag och en tydligare roll för MSB när det gäller prioritering av förstärkningsresurser.
- Pröva frågor om styrning, organisering och huvudmannaskap för den kommunala räddningstjänsten.
- Utred skyndsamt vilken reglering som behövs för ledning av räddningsinsatser, med fokus på att reglerna ska bli mer flexibla och bättre anpassade till behoven vid omfattande räddningsinsatser.
Så arbetar MSB vidare
MSB beskriver också i rapporten hur myndigheten själv kommer att fortsätta arbetet för att stärka och utveckla krisberedskapen i samhället. Följande åtgärder anser MSB är av särskild vikt för myndigheten att arbeta vidare med:
- Vidareutveckla gemensamma grunder för samverkan och ledning, med inriktning mot ett sammanhållet nationellt samverkans- och ledningssystem
- Vidareutveckla olika nationella förstärkningsresurser inom områden som stöd till samverkan och ledning, räddningsledning, geostöd och Rakelstöd.
- Vidareutveckla övningsverksamheten inom områden med identifierade förmågebrister.
- Vidareutveckla övrigt stöd inom området skydd mot olyckor, inklusive MSB:s utbildningsverksamhet.
I många fall har MSB redan påbörjat eller genomfört arbete för att möta de behov som identifierats i analysen av aktörernas slutsatser, rekommendationer och åtgärdsförslag. I de allra flesta fall handlar det också om åtgärder som faller väl in i det löpande utvecklingsarbete som MSB har bedrivit ända sedan myndigheten bildades 2009.
Kontakt
MSB:s presstjänst
070-321 88 74, infober@msb.se
Jan Wisén Biträdande avdelningschef och projektledare för regeringsuppdraget
Anna Johansson, fil.dr.
Analytiker och biträdande projektledare för regeringsuppdraget
På MSB:s webbplats (msb.se/starktkris/slutrapport) finns följande material:
Huvudrapport: Ansvar, samverkan, handling - Åtgärder för stärkt krisberedskap utifrån erfarenheterna från skogsbranden i Västmanland 2014 (Ju2015/1400/SSK)
Bilaga 1: Sammanställning och analys av deltagande aktörers utredningar och utvärderingar efter skogsbranden i Västmanland 2014, En del av redovisningen av regeringsuppdrag Ju2015/1400/SSK.
Bilaga 2: Geografisk indelning av centrala aktörer inom krisberedskapen, En del av redovisningen av regeringsuppdrag Ju2015/1400/SSK.
Bilaga 3: Samråd och dialogtillfällen, En del av redovisningen av regeringsuppdrag Ju2015/1400/SSK.
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har till uppgift att utveckla och stödja samhällets förmåga att hantera olyckor och kriser. Vi bidrar till att samhället förebygger händelser och att vi är beredda när de inträffar. När en allvarlig olycka eller kris inträffar ger vi stöd. Vi ska också se till att samhället lär sig av det inträffade.