Gå direkt till innehåll
Lär känna dina grannar - exempelvis under Beredskapsveckan som inleds på måndag. Foto: Melker Dahlstrand
Lär känna dina grannar - exempelvis under Beredskapsveckan som inleds på måndag. Foto: Melker Dahlstrand

Pressmeddelande -

På måndag startar Beredskapsveckan

På måndag den 23 september startar den nationella Beredskapsveckan. Årets tema ”Sätt i gång!” har hittills fått över 200 kommuner, flera statliga myndigheter, företag och organisationer att uppmärksamma veckans budskap.

Beredskapsveckan, som leds av MSB, arrangeras för åttonde året i rad. Årets tema ”Sätt i gång!” är en uppmaning till att bygga beredskap i ett normalläge genom att knyta starkare band och många kommuner samarbetar med frivilliga försvarsorganisationer och det lokala näringslivet för att genomföra aktiviteter för invånarna. Förhoppningen är att fler människor ska stärka sin egenberedskap och hitta sammanhang att engagera sig lokalt.

Sverigekarta över deltagare

Nytt för i år är att alla kommuner som anmält sitt deltagande till MSB syns på en karta. Även övriga aktörer finns listade. Ett antal nyskapande aktiviteter kan nämnas, som att politiker redan testat att övernatta i skyddsrum, att kommunen öppnar trygghetspunkt för sällskapsdjur eller att en länsstyrelse översätter sin beredskapsinformation till de språk som talas i länet. Under vecka 39 lagar en del kommuner skollunch utan el och många samverkar med nya aktörer exempelvis handeln.

- Totalt 44 procent av de hittills anmäla kommuner menar att de kommer genomföra veckan med en ökad ambitionsnivå jämfört med förra året. Vi på MSB gläds åt ett så stort engagemang även i år. I slutänden är vi alla privatpersoner som behöver hjälpas åt, vårt lands motståndskraft bygger på att vi kan samarbeta, säger Anna Teljfors, projektansvarig för Beredskapsveckan på MSB.

    Ökat intresse för lokala sammanhang

    MSB ser trender att fler skulle vilja engagera sig mer i frågor om deras och samhällets beredskap men att många inte vet exakt hur de kan engagera sig och saknar forum för att diskutera detta i sin kommun. MSB lyfter vikten av att öva (som var förra årets tema och som passar både för aktörer och privatpersoner), att skaffa hemberedskap för minst en vecka, gärna tillsammans med vänner eller grannar, bli blodgivare, gå med i en lokal förening eller gå en kurs i första hjälpen.

    - Att göra praktiska saker tillsammans med andra, är ett bra sätt för många att hantera sin oro i svåra tider, säger Anna Teljfors.

    MSB erbjuder materialet ”Sju dagar” som motsvarar minst den vecka som allmänheten förväntas klara sig utan samhällets stöd vid en kris. Materialet består bland annat av en folder med enkla övningar och tips för en vecka. ”Sju dagar” heter även en digital övning för privatpersoner som MSB tagit fram och som utmanar vår hemberedskap vid ett längre elavbrott.

    Om Beredskapsveckan

    Beredskapsveckan (tidigare Krisberedskapsveckan), 23-29 september (vecka 39) leds av MSB och genomförs över hela landet, i år för åttonde året i rad. Syftet är att få fler människor att stärka sin egenberedskap och att motivera kommuner, statliga myndigheter, företag och ideella organisationer att engagera sig i beredskapen för kriser och krig.

    Ämnen

    Kategorier


    Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har till uppgift att utveckla och stödja samhällets förmåga att hantera olyckor och kriser. Vi bidrar till att samhället förebygger händelser och att vi är beredda när de inträffar. När en allvarlig olycka eller kris inträffar ger vi stöd. Vi ska också se till att samhället lär sig av det inträffade.

    Kontakter

    MSB:s presstjänst

    MSB:s presstjänst

    Presskontakt 010-240 44 44
    Anna Wennerström

    Anna Wennerström

    Presskontakt Pressansvarig
    Elin Bohman

    Elin Bohman

    Presskontakt Pressekreterare