Gå direkt till innehåll

Ämnen: Miljö, energi

  • Stärkt förmåga att hantera incidenter på undervatteninfrastruktur

    Under de senaste åren har Sverige drabbats av ett antal incidenter på undervatteninfrastruktur. Svenska myndigheter har kontinuerligt dragit lärdomar från incidenterna och stärkt sin förmåga att hantera denna typ av händelser. I ett gemensamt svar på ett regeringsuppdrag redogör berörda myndigheter för ytterligare förstärkning av sin förmåga.

  • Ny sammanställning för bränder i elfordon och eltransportmedel

    MSB följer riskerna med bränder i elfordon. Nu finns en uppdaterad sammanställning för 2024, som bygger på räddningstjänsternas händelserapporter. Då antalet elfordon ökar i samhället, ökar också antalet bränder. Antalet bränder i elsparkcyklar ökar dock snabbare än andra kategorier.

  • Så många bränder upptäckte de skogsbrandsbevakande flygen under 2024

    Skogsbrandsbevakning med flyg är, tillsammans med satelliter, en viktig del i arbetet med att tidigt upptäcka bränder i skog och mark – innan bränderna växt sig stora. Under 2024 upptäckte flygen 44 skogsbränder i Sverige och var behjälpliga vid ytterligare sex.

  • Stor minskning i antalet skogsbrandsinsatser 2024

    Till skillnad från tidigare år innebar 2024 en kraftig nergång i antal flygande insatser vid skogsbränder. Totalt räknar MSB antalet insatser med helikoptrar och flygplan till cirka 60 stycken. Totalt 80 procent av dessa insatser hanterades i maj och juni.

  • Låg risk för bränder i elfordon och eltransportmedel

    Med anledning av batteribränder eller misstänkta batteribränder får MSB just nu många frågor om bränder i eltransportmedel som helt eller delvis drivs av litiumjonbatterier. MSB har under de senaste åren följt riskerna med bränder i el- och hybridfordon och har gjort en sammanställning av bränder i elfordon och eltransportmedel 2018-2023, som bygger på räddningstjänsternas händelserapporter.
    Sa

  • Utredning av översvämningarna som drabbade Jönköpings län

    MSB har beslutat att översvämningarna som uppstod till följd av regnovädret den 10 juli och som drabbade delar av Jönköpings län ska utredas. Länsstyrelsen i Jönköpings län har därför fått uppdraget att utreda konsekvenserna av översvämningarna inklusive länets beredskap för extrema skyfall.

  • Tio år sedan branden i Västmanland

    Det har gått snart tio år sedan den stora skogsbranden i Västmanland 2014. MSB:s generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka besökte under torsdagen Hälleskogsbrännan, det naturreservat som uppkommit i området efter branden, tillsammans med landshövdingen i Västmanlands län Johan Sterte och räddningscheferna Mats Jansson och Christer Ängehov.

  • Översvämningsutredningar i spåren av stormen Hans och den nederbördsrika sommaren 2023

    Stormen Hans och de regnoväder som följde orsakade översvämningar på flera platser runt om i landet sommaren 2023. I fem län bedömdes översvämningarna vara mer omfattande och MSB gav uppdrag till länsstyrelserna att utreda översvämningarna. Nu är utredningarna från Jämtlands, Hallands, Dalarnas, Västmanlands och Örebro län färdiga.

  • MSB:s flygande stöd stöttar räddningstjänsten i Ljusdal

    I dag aktiverades MSB:s förstärkningsresurser för skogsbrand med både helikoptrar och skopande flygplan. Det är första gången för året som MSB:s flygande resurser aktiverades.

    Det är just nu varmt och torrt i flera delar av Sverige vilket gör att det är stor risk för bränder i skog och mark. I dag begärde räddningstjänsten i Gävleborgs län stöd av MSB:s flygande resurser.
    I ett tidigare

  • Räddningstjänstens insatser under 2023

    Nu finns statistiken över räddningstjänstens insatser i MSB:s nya statistikdatabas. Den kommunala räddningstjänsten larmades till cirka 96 600 inträffade eller befarade olyckor under förra året, vilket är på samma nivå sedan 2020.

  • Stort intresse för förebyggande åtgärder mot naturolyckor

    Klimatanpassning och förebyggande arbete för att minska risken för skador på grund av naturolyckor blir allt viktigare. Under årets två ansökningsperioder har kommunerna sökt bidrag för sammanlagt mer än 800 miljoner kronor.

  • Nu kan satelliter direktlarma SOS Alarm vid skogsbrand

    Säsongen för de skogsbrandbevakande flygplanen är nu igång i många län. Numera hjälper även satelliter till med bevakningen och upptäcker de en brand går larm direkt via SOS Alarm till räddningstjänsten.

Visa mer